سیبزمینی گیاهی است از تیرهٔ سیبزمینیان که دارای برگهای مرکب و بریده و گلهای سفید یا بنفش است. میوهٔ آن کوچک، کروی، قرمز، سته و سمی است؛ ولی دارای ساقههای زیرزمینی خوراکی است که حاوی اندوختهٔ نشاستهٔ فراوان است گلهایش پنج قسمتی (۵ گلبرگ بهم چسبیده و ۵ کاسبرگ بهم چسبیدهاست). تعداد پرچمها نیز ۵ است که بهم متصل شده و یک لولهٔ بساکی را ساختهاند و مادگی از وسط آن خارج شدهاست. این گیاه دارای رقمهای مختلف است که آنها را به زودرس، دیررس و میانهرس تقسیم میکند و برحسب استفاده این گیاه به سیب زمینی خوراکی، علوفهای و صنعتی (جهت استفاده الکل یا نشاسته و یا قند) تقسیم میشود.در حال حاضر هر ساله در حدود ۳۳۰ میلیون تن سیب زمینی در سراسر جهان تولید میشود. چین، هند و روسیه بزرگترین تولید کنندگان سیب زمینی هستند.در ادامه مطلب زیر درباره سیب زمینی بیشتر بدانید.
سیبزمینیها سرشار از مواد مغذی هستند ولی متاسفانه بسیاری از افراد از این منبع غذایی به اشکال ناسالم مانند سیبزمینیسرخ کرده و یا چیپس سیبزمینی استفاده میکنند و حتی اگر آن را به صورت پخته نیز مصرف میکنند آن را با مواد چربی مانند پنیر و کره و خامه مخلوط کرده و میخورند.
این افراد بهتر است بدانند که استفاده از این روشها و تکرار آن، نتیجهای جز افزایش احتمال بروز نارساییهای قلبی را در آنان به همراه نخواهد داشت.
اگر به روش صحیح از سیبزمینیها استفاده شود مواد غذایی کم کالری و سرشار از فیبر محسوب شده که موجب سلامت بدن میشوند.
برخی از خواص سیبزمینیعبارتند از:
۱- موجب افزایش وزن میشوند.
سیبزمینیها حاوی مقدار فراوانی کربوهیدرات و مقدار کمی پروتئین هستند. مصرف سیبزمینی برای آنان که لاغر هستند و میخواهند وزن، اضافه کنند، توصیه میشود. این ماده غذایی دارای ویتامینهای سی و ب کمپلکس است.
۲- هضم آن راحت است.
سیبزمینیها به خاطر اینکه سرشار از کربوهیدرتها هستند هضم آنها آسان است از این رو، این ماده غذایی به بیماران و کودکان که نیاز به غذایی با هضم راحت و انرژیزا دارند، توصیه میشود.
۳- برای پوست مفید است.
ویتامینهای گروه سی و ب کمپلکس و مواد معدنی مانند پتاسیم، منیزیم، فسفر و روی، محافظان خوبی برای پوست محسوب میشوند.
سیبزمینی رنده شده را با مقداری عسل مخلوط کرده و برای رفع چروکهای پوستی و هرگونه لکه پوستی ناشی از افزایش سن آن را روی پوست بمالید.
۴- موجب تقویت مغز میشود.
اصولا عملکرد مناسب مغز به ذخیره اکسیژن، سطح گلوکز، منیزیم، برخی از اعضای ویتامین ب کمپلکس و برخی هورمونها مانند اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب مانند اسیدهای چرب امگا ۳ بستگی دارد و سیبزمینی نه تنها حاوی تمام این خواص است بلکه دارای ترکیبات دیگری مانند روی و فسفر نیز هست که برای مغز مفیدند.
۵- خاصیت ضد التهابی دارد.
به خاطر وجود مواد مغذی مانند ویتامین سی و ویتامین ب و پتاسیم در این ماده غذایی، میتواند کلیه التهابات بیرونی و درونی را مانند التهاب روده و سیستم گوارش را تسکین بخشد و از آن رو که هضم راحتی دارد برای کسانی که دارای زخمهای دهانی هستند غذای خوبی به شمار میرود.
۶- برای درمان روماتسم توصیه میشود.
وجود برخی از مواد مغذی مانند ویتامینها، کلسیم و منیزیم در این ماده غذایی کمک خوبی برای درمان روماتیسم محسوب میشوند.